През миналата година на града и областта се падат 1,5 млрд. лева

...
През миналата година на града и областта се падат 1,5 млрд. лева
Коментари Харесай

Златко Живков: Монтана е най-активният икономически център в Северозапада

През предходната година на града и региона се падат 1,5 млрд. лева от производството и износа на промишлена продукция, споделя кметът Читалище “Разум 1883 ”, което навършва 140 години, бе изцяло актуализирано Започна поетапната промяна на центъра - един недовършен план отпреди 40 година
- Г-н Живков, твърдите, че Монтана се развива с ускорени темпове. Какви са доказателствата за това?

- През предходната година на Монтана и региона се падат 1,5 милиарда лева от производството и износа на промишлена продукция, демонстрират анализите на Института по пазарна стопанска система, сподели за кметът на Монтана Златко Живков.

За ускорените темпове на развиване на града приказват и сравнителните данни за региона на Северозападна България - на Монтана се пада приблизително по 33 хиляди лв. на човек, на Враца - 16 хиляди лв., на Видин - 9 хиляди лв., на Плевен - 18 хиляди лв., и на Ловеч - 21 хиляди лв.. Това е индикатор за икономическите темпове и никога не може да се приказва за закъснение.

- Как се справяте в сложната обстановка, когато страната е без нов бюджет?

- Община Монтана е без задължения за газ, вода и ток и с изпълнени поправки за 825 хиляди лв.. Огромна част от топ 100 на компаниите заплатиха налозите си, с цел да можем да работим.

Това значи, че общината, както и всичките второстепенни разпоредители - детски ясли, градини, учебни заведения, спортни зали, обществени домове, трапезарии, клубове и културни институции, са изплатили сметките си за отопление, вода и електричество.

Градът е от дребното със 100% газифициран публичен бранш,

в това време е една от 71 общини, която не е обезщетена за високите цени на газа през зимата.
Добрата вест е, че осъществяването на приходите от локални налози и такси за първите четири месеца на годината е 6,3 млн. лв..

Повечето огромни и междинни компании, както и районните държавни служби са платили дължимото към общината.

Благодаря на всички, създали това в този сложен интервал за общинските управляващи поради неразбориите в страната.

Проектозаконът за държавния бюджет, импортиран от служебното държавно управление за разискване в Народното събрание, обезпечава опция на Монтана за по-добра финансова рамка от всеки различен път.

- Как върви осъществяването на амбициозната строителна стратегия?

- Приключен е настоящият ремонт на общинските пътища Мърчево - Габровница и Николово - Долно Белотинци. Общата стойност на контракта е 150 хиляди лева

Изкърпени са улиците в селата Войници, Винище, Долна Рикса, Белотинци, Славотин, Долна Вереница, Смоляновци, Благово, Вирове, Горно Церовене, Долно Белотници, Стубел и Студено буче.

В Габровница е изработен ремонт на площада. Изкърпени са и 1525 кв. метра улици за 454 хиляди лв.. Същата компания е направила и главния ремонт на 5 паркинга в Монтана. Единият от тях е в центъра зад постройката на здравната каса. Другите 4 са в кв. “Плиска ”. Общата стойност на контракта е 324 хиляди лв..

В Монтана е осъществен и главен ремонт на паркинга и пространството към бл. 40 в кв. “Младост ”.

Асфалтирана е повърхност от 1914 кв. метра. Направена е отвесна планировка, нова тротоарна настилка и е усъвършенствано отводняването.

- Успяхте да възкресите от разрухата постройката на най-старата културна институция - читалище “Разум 1883 ”.

- Читалището беше в доста неприятно положение и в последните 30 години съвсем не се използваше, въпреки да е съществена културна институция в града ни. В него беше мъчно да се влезе, само че в този момент е изцяло актуализирано, климатизирано, с отлична звучност и най-съвременна озвучителна система, с 285 седящи места в огромната зала.

Читалището, което тази година навършва 140 години, е актуализирано по план “Развитие на културния живот в община Монтана посредством вложения в културната инфраструктура ”.



Бюджетът на плана е 2,156 млн. лв., като безвъзмездната помощ от Оперативна стратегия “Региони в напредък ” е 1,457 млн. лв., а 704 094 лв. е присъединяване на общината посредством заем. Вложени са в допълнение още 600 000 лв..

При ремонта са сменени електрическата и водопроводната апаратура, построена е нова отоплителна система, нова вентилационна система за залата за концерти, сменени са столовете, като редовете са раздалечени един от различен, сменени са подови настилки, стени, тавани, направена е нова покривна структура, заменена е дограмата, направена е външна и вътрешна изолираност, построена е тоалетна за хора с увреждания.

След ремонта на постройката наличието на културно събитие в читалището ще бъде наслаждение и за аудитория, и за реализатор на сцената. 

- Успявате ли да организирате добра обществена политика?

- Завърши цялостната смяна на 22 общински жилища.

В нова среда живеят 77 души общински наематели - възрастни мъже и дами със здравни проблеми,

хора от уязвими групи, обществено слаби родители с деца.

Това беше сложен развой, само че направихме верния избор да ремонтираме съществуващи жилища, вместо да строим нови. Наемателите живееха при доста неподходящи условия. Повечето от тях са хора, които мъчно могат да си платят настоящите сметки.

Златко Софрониев Живков е български политик, член на СДС, кмет на Община Монтана от интервала октомври 1999 до ноември 2023 година,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР